Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Novalić neistinama brani nezakonito djelovanje Vlade Federacije BiHPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izrekao je jučer sa parlamentarne govornice niz neistina, pokušavajući i na taj način opravdati nezakonito djelovanje svoje Vlade u nizu slučajeva.Novalić je u nekoliko navrata ponovio da u budžetu FBiH za 2015. godinu nije bio planiran novac za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala koji je na snagu stupio u februaru iste godine.

S obzirom da je taj budžet Novalićeva Vlada naslijedila od Vlade koju je predvodio SDP, želimo javnost podsjetiti kako je za provedbu ovog ključnog antikorupcionog zakona u budžetu FBiH za 2015. godinu bilo planirano 3,3 miliona KM.Novac je u skladu sa zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala bio predviđen unutar budžeta Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužilaštva.

Tako je budžet Vrhovnog suda FBiH bio uvećan za 1,8 miliona KM u odnosu na 2014. godinu, a budžet Federalnog tužilaštva za 1,5 miliona KM u odnosu na 2014. godinu. To je jasno vidljivo i lako provjerljivo u izvodima iz budžeta ovih institucija za 2015. godinu.

Navedeni novčani iznosi bili su dogovoreni sa predstavnicima ovih institucija te VSTV-a, kako bi se osigurao potreban novac za prijem sudija, tužilaca i drugog osoblja, te nabavila osnovna oprema neophodna za početak rada Posebnog odjela Vrhovnog suda i Posebnog odjela Federalnog tužilaštva.

Također bio je postignut dogovor da se ove institucije smjeste u Palatu pravde iz koje je trebalo iseliti Ministarstvo pravde FBiH. Novalićeva Vlada nije dozvolila da se ovaj novac utroši za namjene za koje je planiran, kao što nije provela ni dogovor o izmještanju Ministarstva pravde FBiH.Nakon toga nastavila je već tri godine svjesno opstruirati primjenu ovog zakona, stajući tako direktno u zaštitu kriminala i korupcije.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH odbio produžiti odgodu primjene ovog zakona do kraja ove godine, zahtijevamo od koalicije SDA – SBB i HDZ da konačnu počnu provoditi zakon kojim se treba osigurati efikasnija borba sa korupcijom i najtežim oblicima privrednog kriminala. Njihovog premijera pozivamo da prestane iznositi neistine i osigura provedbu zakona, što je njegova dužnost i obaveza.

Izvor/Foto:TIP.ba

LTK INFO