Weather (state,county)

Svježe vijesti:

POČELI RADOVI NA IZGRADNJI PJEŠAČKOG MOSTA MODRAC - BOKAVIĆI ( SAJLA)


Danas 13.06.2017. godine počeli su radovi na izgradnji pješačkog mosta između Modraca i Bokavića. Podsjećamo na ( SAJLU) koja je nastala u poplavama maja 2015. godine.

"SAJLA" je povezivala ove dvije mjesne zajednice dugi niz godina. Kada je izgrađena neznamo, ali vam donosimo sliku iz 1950 godine.


U nastavku donosimo ranije objavljen tekst kako je došlo do toga da se ideja o obnovi provede u djelo.

Most preko rijeke Spreče koji spaja obale Modraca i Bokavića ponovo će biti postavljen. Sada će novi čelični most nositi naziv “Sajla” po mostu koji se na tom mjestu nalazio do 2014. godine, kada je uništen za vrijeme stravičnih poplava.
– Završene su sve procedure oko obnove pješačkog mosta tzv. “Sajle” na rijeci Spreči. U četvrtak 4. maja potpisujemo ugovor a radove izvodi firma “Tehnograd”. Neće tu više biti sajle, ali ne smeta da ga i dalje nazivamo naša “Sajla”. Iako ćemo u sjećanju dugo imati čeličnu užad, vjerujem da će čvrsta čelična konstrukcija pružiti bolji osjećaj pri prelasku preko mosta…


Načelnik Delić u Sarajevu potpisao ugovore za izgradnju Sajle i sanaciju klizištaNačelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu potpisao je dva ugovora, koji se odnose na radove na sanaciji lokalne infrastrukture. Taj čin označava početak implemetacije projekata izgradnje popularnog mosta Sajla na rijeci Spreči i sanaciji klizišta na putnoj komunikaciji Smoluća – Šikulje.

Ukupna vrijednost radova je 254.391,41 KM. Od toga je za pješački most predviđeno 187.083,65 KM, dok je ukupan iznos za putnu komunikaciju 67.307,76 KM.

„Projekat koji je najznačajniji, emotivno bitan za naše građane je rekonstrukcija, ponovna izgradnja mosta između Bokavića i Modraca na rijeci Spreči. To je naša poznata „Sajla“. Drugi projekat, ali ne manje važan je rekonstrukcija puta prema Smolućoj, u Šikuljama.Radi se o važnim projektima i značajnim sredstvima koja su uložena u ovo“, izjavio je načelnik Delić.

Sredstva će se implementirati preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Važno je i da je izvršenadobra selekcija i da su izabrana dva respektabilna izvođača „Tehnograd“ d.o.o.iz Tuzle i „Geo – put“ d.o.o. iz Maglaja.

„ Očekujemo u naredne dvije sedmice da se izvrše administrativne pripreme. Rok za izvršenje poslova je 60 dana, tako da bismo već krajem ljeta mogli imati obnovljenu trasu i izgrađen most. Ovo su jako dobre vijesti i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su učestvovali i koji će u narednom periodu učestvovati u procesu aplikacije i realizacije projekata“, poručio je načelnik Delić.

U resornom ministarstvu su pohvalili dosadašnju saradnju sa Općinom Lukavac i iskazali spremnost da finansiraju i druge kvalitetne projekte.

„ Odlukom Vlade Federacije BiH je Općini Lukavac za sanaciju šteta od poplava za popravak lokalne infrastrukture dodijeljeno 1,4 mil, KM. To su sredstva Vlade Federacije, a finansiraju se iz kreditne linije Svjetske banke. Mi smo do danas u toj općini  finansirali 21 projekat u vrijednosti oko milion maraka. Samim ovim činom, potpisivanjem Ugovora, očekujem da ćemo za 10 do 15 dana stvoriti preduvjete za početak izvođenja radova. Izvođači  su dužni od dana potpisivanja dostaviti određenu dokumentaciju i kada ispune te uvjete bit će održan tehnički sastanak, gdje će izvođači zvanično biti uvedeni u posao“, kazao je direktor PIU Šumarstva i Poljoprivrede Alojz Dunđer.

Od ukupne sume preostalo je još 150 hiljada KM, a Općina Lukavac je predložila da budu utrošena na tri projekta koja su od strane Upravnog odbora razmatrana i načelno su prihvaćena. U narednom periodu izvršit će se provjera da li su ti prijedlozi projekata u skladu sa kriterijumima o prihvatljivosti za finansiranje, nakon čega slijedi faza implementacije.