Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Načelnik Delić upriličio prijem za studenta MIT Brkić HarisaNačelnik Općine Lukavac dr.Edin Delić upriličio prijem za Brkić  Harisa iz Poljica, prvog državljanina BiH koji studira na prestižnom MIT univerzitetu u Americi.


Svoje utiske o studiranju u Americi na jednom od najboljih svjetskih univerziteta MIT i prvim u oblasti inžinjerstva sa načelnikom Općine Lukavac dr. Delić Edinom danas je podijelio dvadesetjednogodišnji Haris Brkić iz Poljica.Tokom dvije godine studija elektrotehnike položio je 19, od ukupno 31 ispita predviđenih za četverogodišnji studij i ostvario izvanredan prosjek od 10.


Sa načelnikom je, u pratnji oca Sulejmana, imao ugodan razgovor, ali nije želio davati izjavu za medije.

„Velika je čast za mene kao načelnika, Lukavčanina, a i Poljičanina da na jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta MIT imamo svoga Brkić Harisa. On je uspio proći „put nova“ od uspješnog učenika naših škola u kojima je stekao tako respektabilno znanje, do studenta na fakultetu na kojima je samo 10% stranih studenata i na kojem je, zahvaljujući svom znanju dobio punu stipendiju. Ovo je velika čast za nas sve i razgovor sa njim za mene je dragocjen. Njegovoj skromnosti nema kraja i on se nije želio javno eksponirati. Smatram da njegov lik, poznat mnogim mladim Lukavčanima, uliva nadu da se sve može postići kada radite i učite, kada imate cilj i da tada i MIT nije nedostižan. Haris je dijete ovih prostora i on je naš najbolji ambasador na naučno-istraživačkom polju.Njegova priča je inspirativna i poučna za djecu, roditelje i nas prosvjetne radnike, da moramo posvećivati pažnju talentovanoj djeci, davati im prostora i slijediti ovu stazu koju nam je utabao Haris“, izjavio je nakon prijema dr. Edin Delić.


Haris je trenutno na petnaetodnevnom odmoru, nakon čega se vraća u Ameriku. Vrijeme provedeno u BiH će iskoristiti za druženje sa porodicom i prijateljima.

LTK INFO